Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Matfett

Matfett innehåller fleromättade, enkelomättade och mättade fettsyror i olika proportioner. I fett finns också vitamin A, D och E. 

Välj helst magert smörgåsfett till smörgåsen. Använder man bredbart pålägg kan man avstå från matfettet. Till matlagning bör man använda mjukt eller flytande matfett som har bra proportioner av fettsyror. Magert fett passar inte till stekning.

Små barn behöver mer fett
För att maten ska ge tillräckligt med kraft och energi till barnet behöver maten innehålla lite mer fett än vuxnas mat. Tänk därför på att inte bara använda lättprodukter till små barn, utan servera gärna 80-procentigt matfett.

Om du blandar ner 1 tsk fett direkt i det lilla barnets portion, får det i sig det extra fett som det behöver. Mer än 1 msk extra fett om dagen behövs inte. Det är bra om du använder flytande matfett och matolja i vardagsmaten eftersom de innehåller bättre fetter än matfett i fast form.

Hur länge man ska fortsätta att ge barnet extra fett i maten, beror på barnets ålder, vikt och på hur fet maten är i sig. De flesta vuxna äter något fetare mat än vad som rekommenderas och den maten är oftast tillräckligt fet för barnen. Om maten är mager kan man behöva ge barn lite extra fett upp till treårsåldern.

Från fyra års ålder behöver barnet inte längre mer fett i maten än vuxna.