Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Transportsnålt

Det är en grundprincip att välja närproducerad mat, men den gäller inte i alla sammanhang. Det är speciellt viktigt att välja närproducerat av livsmedel som är skrymmande, inte så mycket bearbetade och som snabbt behöver konsumeras efter tillverkning/produktion, t ex bröd, potatis, grönsaker, jordgubbar mm.

Under vinterhalvåret kan det vara mer fördelaktigt ur miljösynpunkt att välja importerade och transporterade grönsaker som odlats på friland än att välja närproducerade grönsaker som är odlade i oljeuppvärmda växthus i ett kallt och mörkt Sverige. Det är mycket som påverkar energiförbrukningen från jord till bord och det pågår arbeten som syftar till att vi som konsumenter lättare skall få information om hur mycket energi som gått åt för att producera och transportera livsmedel. Å andra sidan kan vi verkligen fundera över om vi behöver jordgubbar i mars, apelsiner mitt i sommaren eller kött från Brasilien. Det finns annat att välja!

Artikelns sökord

Närproducerad mat, Importerade grönsaker, Transportsnålt

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu