Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Näring i mjölk

Enligt våra svenska näringsrekommendationer finns 22 näringsämnen som vår kropp behöver. När man talar om mjölk förknippar man det direkt med kalcium, men mjölk innehåller faktiskt 18 av dessa 22 näringsämnen, i olika mängder. Det är alltså ett livsmedel som ger mycket näring i förhållande till energiinnehållet. Ett glas mjölk kompletterar måltiden bra ur ett näringsperspektiv.

Mjölk till måltiden
Idag rekommenderas lättmjölk som måltidsdryck. Äldre forskning tydde på att kalcium hämmade järnupptaget. Nu har dock livsmedelsverket slagit fast att det idag inte finns något vetenskapligt stöd för att mjölk som måltidsdryck hämmar upptaget av järn. 

Dryckesmjölk är ett magert livsmedel som endast står för 5 % av vårt fettintag. Andra mejeriprodukter kan vara fetare. Mjölkfett består till 70 % av mättat fett. Mjölkfett innehåller mycket speciella fettsyror. Ny forskning tyder på att just dessa fettsyror som endast finns i mjölkfett är positiva för vårt hjärt – kärlsystem. 

Se: www.mjolkframjandet.se/faktabank/naringsfakta/fett/fett/nya_ron_om_mjolkfett

Mycket spännande forskning pågår kring mjölk och näringsinnehåll, och vi får säkert anledning att återkomma i frågan.