Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Quinoasallad, 8 portioner

Detta är en sallad som kan ätas varm, ljummen eller kall. Quinoa är en ört som kommer från Sydamerika.


8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
4 dl quinoa
4 röda lökar
4 morötter
1-1½ msk olja
2 burkar kikärtor (à 400g)
1 pressad lime
Svartpeppar
200 g fetaost eller annan ost
Ev lite ruccolasallad


Gör så här:
Skölj quinoan noga (för att få bort ev bitterämnen). Koka upp vatten, quinoa och buljongtärning. Låt koka sakta under lock i 15-20 minuter.

Skala lök och morötter. Skär löken i klyftor och morötterna i slantar.Fräs lök och morötter i olja i en stekpanna eller gryta tills det blir lagom mjukt men fortfarande lite krispighet kvar i morötterna. Tag pannan från värmen.

Häll av de konserverade kikärtorna och skölj dem i en sil under rinnande vatten. Blanda den färdigkokta quinoan, grönsakerna, kikärtor, peppar och pressad lime. Smula fetaosten eller tärna vanlig hårdost.

Blanda ner detta i grynen och grönsakerna. Smaka av. Ev behövs mer lime, salt eller peppar. Servera som ensamrätt eller tillsammans med kyckling, rökt kött eller fisk.

Som omväxling kan man smaksätta denna rätt med lite mynta eller timjan.