Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Köttgryta av lamm

Det är gott med lamm men den här grytan går att göra även på andra köttslag. Köp gärna grytbitar  men tänk på att köpa av samma styckningsdetalj, för tillagningstidens skull. De mindre bitarna har kortare tillagningstid..


600 g lammgrytbitar
1 gul lök
½ purjolök
2 morötter
2 klyftor vitlök
1dl tomatpure
1 burk krossad tomat
1 msk kalvfond
vitpeppar/lagerblad
timjan eller salvia (torkad eller färsk)
sambal olek (chili)
salt och peppar 

Tillbehör:
Gräddfil


Gör så här:
Skär köttet i lagom stora grytbitar. Skala morötter och gul lök. Skölj och ansa purjolöken. Bryn grytbitarna i en stor järngryta (el i stekpanna och lägg sedan över i en gryta). Tillsätt morötter, lök och pressad vitlök. Häll över tomatkrosset.

Slå på tomatpuré och kalvfond och tillsätt ev vatten så att det täcker. Lägg i lagerblad, vitpeppar, salvian/timjan i grytan. Låt koka tills köttet är mört och fint, ca 30 min för lamm. Smaka av med salt o peppar och kanske lite sambal olek för lite mer styrka.

Serveras med nykokt potatis och en riktigt kall gräddfilsklick.