Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Påskägg

Ägg hör påsken till. Så pass att vi under påskveckan äter i genomsnitt dubbelt så många ägg som under en "vanlig" vecka. Det finns många teorier till varför det ser ut så.

Varför ägg till påsk?
Som vanligt när det gäller traditioner finns det olika förklaringar till varför vi frossar i ägg till påsk. En anledning är av religiöst ursprung. Under den perioden som Sverige var katolskt åt man inte ägg under de fyrtio dagarnas fasta före påsk. Under vintern värpte inte hönorna, men frampå vårkanten satte de igång igen. Eftersom fastan sammanföll med den tiden fanns det ofta ett litet lager av ägg att kalasa på lagom till påskafton, då fastan avbröts.

Ägg har i alla tider varit mytomspunnet och ansetts ha magisk kraft. Ägget har fått symbolisera universum, själva livet, fruktbarheten och uppståndelse. Idag är ägg ett billigt livsmedel som finns hela året om, men vår vana att äta ägg till påsk har vi behållit.

Ägg som gåva
Att ge bort pappersägg fyllda med godis är en vanlig påskpresent idag. Det är vanligt att barnen får leta upp det fyllda ägget som ligger gömt någonstans. I vissa kulturer och hem brukar man säga att det är påskharen som gömt ägget.
Längre tillbaka var det inte lika vanligt med godisägg som påskpresent. Istället gav man bort målade eller färgade hönsägg. Vackert målade ägg var en vanlig kärleksgåva.

Ännu längre tillbaka skänkte man på vårkanten ägg till gudarna som tack för ljusets och livets återkomst. 

Missa inte våra goda recept med med ägg. Du hittar dem i vår receptbank.

Tillbaka>>>