Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Påsklammet

Traditionen att äta lammkött till påsk är ursprungligen judisk. Ett lamm slaktades i en offerrit, som senare har förknippats med Israels uttåg ur Egypten. I Kristendomen omtyddes offret till att gälla Jesu död och uppståndelse som det sanna påskalammet.


Den natt när frihetens timme slog skulle man i varje hushåll slakta ett lamm. En knippa isopkvistar doppades i blodet för att därmed bestryka dörrposterna. Blodet var tecknet som innebar att dödsängeln gick förbi huset och skonade familjen som bodde där.

När Jesus åt påskalammet skedde det efter judisk sed. Symboliken med påskalammet fick genom tempelceremonierna i Jerusalem anknytning till Jesu offerdöd. Lammen som anrättades skulle vara rituellt slaktade i Jerusalems tempel. Denna rituella slakt ägde rum på ”tillredelsedagen”, dagen före sabbaten (fredag). För att slakten skulle vara avslutad vid sabbatens inbrott, började man på eftermiddagen. Det skulle ske kl 15.00 ”vid nionde timmen”. Det var vid nionde timmen som Jesus dog på korset - samtidigt som det första påskalammet slaktades i templet.

Goda recept på lamm i påsktider hittar du i vår Receptbank>>

Tillbaka>>>