Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Stekt kolja med räksås och spenatsauterade rotfrukter,

4 port

Fisk kan vara snabbt och enkelt. På söndag har vi ofta lite mer tid och vi kan vara fler som lagar maten tillsammans för att underlätta för en god middag. Dela upp arbetsuppgifterna på varandra och börja i god tid med grunderna. Rätten har få ingredienser men lite mer arbete krävs till denna måltid.


400 g koljafilé
500 g räkor med skal (färska eller frysta)
salt och peppar
1 ägg

800 g blandade rotfrukter (morötter, selleri och palsternacka)
2 msk svensk rapsolja
100 g (½ pkt) spenat
salt och peppar

Till buljongen:
50 g rotselleri
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
1 klyfta vitlök
3 msk tomatpuré
1 msk paprika pulver
1 msk rapsolja
ca 1 liter vatten


Gör så här:

Be att fiskahandlaren skär till fina filéer åt er då ni köper den. Skala räkorna spara skalet till buljongen.

Börja med buljongen:

Skala och skär rotfrukter och lök i tärningar. Bryn räkskalen i oljan ganska hårt. Tillsätt rotfrukter och lök mot slutet, allra sist tomatpuré och paprikapulver. Bryn ytterligare några sekunder späd där efter med vatten så att det täcker skalen. Tillsätt 1-2 fiskbuljong tärningar. Koka buljongen under tiden som ni gör resten av måltiden.

Skala alla rotfrukter till måltiden och skär i grova tärningar. Bryn i oljan tills de fått en fin färg i ca 10 minuter. Häll upp i serveringsform och håll varmt tills servering.

Dela fiskfiléerna i två bitar om de är stora, så att det blir två bitar fisk per person. Vänd dessa i mjöl och stek i smör tills fiskköttet blivit vitt, det går i regel fortare än man tror.

Sila av räkbuljongen i en gryta, ta 2 dl av buljongen och tillsätt grädden. Spara resten av buljongen i en burk eller tom petflaska tills på tisdag.

Koka upp och red av med lite toppredning av maizena (2 msk vatten med 1msk maizena). Koka upp tills det fått en simmig konsistens. Dra av från värmen och tillsätt de skalade räkorna. Vid servering: häll såsen över fisken och blanda spenaten med rotfrukterna.