Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Örtagårdskyckling i lergryta, 4 personer

1 stor kyckling
½ purjolök
½ kruka färsk timjan
½ kruka färsk rosmarin
2 lagerblad
salt och vitpeppar
2–3 msk olivolja 

Sås:
3 dl sky från grytan + vatten
2 dl grädde
1 msk grönsaksfond
2 msk hackad timjan
1 msk hackad rosmarin
maizena till redning


Gör så här:
Lägg lergrytan med lock och allt i blöt i kallt vatten. Smaksätt kycklingen genom att stoppa in timjan, rosmarin och purjolökshack i buken. Salta och peppra på in- och utsidan. Avslutningsvis knyts en kryddbukett, bland annat med lagerblad, direkt på fågelns bröst.

Lägg kycklingen i lergrytan, ringla över olivolja, på med lock och in med allt i kall ugn. Först när grytan är i ugnen sätts värmen på och ugnen värms till 250 grader. Beräkna stektiden till 1 timme och 20 minuter, från dess att grytan sätts in.

Låt den färdigstekta kycklingen vila på skärbrädan en stund innan den delas. Sila skyn i lergrytan i kastrull. Späd med vatten om vätskemängden inte är tre deciliter och tillsätt grädde.

Red såsen med maizena och krydda med grönsaksfond och hackade örter. Sjud fem minuter och smaka av.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu