Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nässelpesto

4 dl färska nässlor
1 dl skållad sötmandel
2 vitlöksklyftor
1 dl vällagrad ost (tex västerbotten)
¾ dl olivolja eller kallpressad rapsolja
1 krm svartpeppar
salt


Gör så här:
Skölj nässlorna och förväll* dem i kokande vatten. Häll bort vattnet.

I matberedare:
Sätt i kniven i matberedaren. Låt vitlöksklyftorna och den skållade mandeln glida ner i maskinen då den är igång – då hackas det hela jämnt och fint. Tillsätt osten i bitar och låt den också bli finhackad. Tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i olivoljan i en fin stråle när maskinen är påslagen. Smaksätt med peppar och salt.

Utan matberedare:
Hacka nässlorna och vitlöken mycket fint. Blanda nässlor, vitlök, mald mandel och riven ost. Droppa i olivoljan under omrörning. Smaksätt med peppar och salt.

Servera peston tillsammans med nykokt pasta.




* Förvällning av nässlor:
• Skölj nässelskotten väl i flera vatten så att all sand försvinner. Ta bort grova stjälkar, ev rothår eller gräs som kommit med av misstag.
• Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, låt dem få ett uppkok.
• Sila de förvällda nässlorna i en trådsil, pressa ur det sista vattnet.
• Hacka de förvällda nässlorna och använd dem direkt eller frys in dem i små platta paket.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu