Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Sparris

Sparris har en mild och fin smak och är gott som en enkel ensam grönsaksrätt eller som tillbehör till olika rätter. Den bör inte kokas eller stekas alltför kraftigt, då förlorar den sin spänst. Smör eller hollandaisesås är klassiska tillbehör, men lite god olivolja, salt och hyvlad parmesan strödd över nytillagad grön sparris är heller aldrig fel.

Det går ofta bra att få tag på sparris året om, men i slutet av april till juni finns det svensk färsk sparris. Det finns två sorters sparris, vit och grön. Den vita sparrisen växer under jord och skördas då toppskottet bryter fram. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Den vita sparrisen kokar man oftast, och den gröna brukar antingen kokas, stekas eller grillas. För att sparrisen ska hålla sig fräsch när du köpt den, kapa av ändarna och sätt dem i en karaff med vatten.


Tillaga grön sparris
1. Grön sparris behöver man inte skala på samma sätt som den vita. Men om man vill vara helt säker på att få bort alla eventuella "trådar" så kan man skala bort lite av det tjockaste. Lättast går det med potatisskalare. Skär också av ett par centimeter av den nedre delen eftersom den kan vara "träig". Eller bryt helt enkelt av den nedre delen, den brukar brytas av på rätt ställe.

2. Lägg sparrisen i en låg och vid kastrull, slå över kokande saltat vatten och koka tills sparrisen känns mjuk när man provar med en sticka. Koktiden beror på hur nyskördad sparrisen är. Det kan räcka med 2-3 minuters koktid om den är helt nyskördad, i annat fall kan man lägga på någon minut.

 

Receptförslag:

Grön sparris med smakrik ost och pinjenötter | Pasta med pesto, mozzarella och sparris |

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu