Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Laga pannkakor – alla barns älsklingsrätt

Pannkakor passar både till vardag och fest. Det finns en mängd olika varianter av denna rätt, små, stora, med eller utan fyllning och med olika tillbehör. Man kan servera pannkaka både som förrätt, huvudrätt och dessert.

Pannkaka finns i olika former över hela världen. Den svenska pannkakan har sina systrar och bröder i de ryska blinierna, de franska crepsen, de mexikanska wrapsen, de holländska pannekoeken, de turkiska gösleme och de thailändska kanon kluksen – för att bara ta några exempel. Pannkakskulturen är särskilt stor i USA där pannkakor till frukost är ett stående inslag på menyn.

Pannkaka är en praktisk rätt att ta till när man inte har haft tid att handla. Den innehåller ingredienser som oftast finns hemma i basförrådet - mjölk, mjöl, ägg och salt. Vill man göra pannkakorna lite matigare gör man en stuvning som man fyller dem med innan man gratinerar dem med lite ost på i ugnen, servera med sallad! Vill man lyxa till det gör man crepes suzette med chokladsås!

Internationella pannkaksdagen firas alltid tisdagen efter fastlagen. I gamla dagar fastade de kristna i 40 dagar innan påsk. Dagen innan fastan skulle skafferiet tömmas på matvaror som inte fick ätas under fastan. Det var bland annat ägg, mjölk och smör. Ingredienserna använde man till att göra pannkakor av, därför kom dagen att kallas för Pannkaksdagen.

Pannkakan har faktiskt en egen hemsida. Där hittar du pannkaksrecept för alla smaker och även för dem som inte tål ägg, gluten, mjölk!
Läs mer på www.pannkakor.se.


Morotspannkaka med skinksås | Raggmunkar | Färgglada plättar 

Artikelns sökord
Laga pannkaka, laga pannkakor, pannkaka, pannkakor, glutenfria pannkakor

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu