Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Rödbetor

Under sommaren är rödbetorna som allra finast, då går de att köpa nyskördade och med blasten kvar. Då är det hög till att passa på att servera rykande varma, färska rödbetor precis som de är! Eller laga en god sallad, ugnsrosta, gör en soppa eller paj. Det går att få tag på rödbetor året om – men nu är de mjälla och fina.


Små, nyskördade rödbetor kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som de är med en liten klick smör. Var försiktig vid rengöring av rödbetorna så inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Skär alltså inte av spetsen alls och låt ca 5 cm av blasten sitta kvar. Efter kokning skalas rödbetorna.

Rödbetor kan även rivas eller skäras tunt i t ex en mandolin och användas råa eller tillagas och ingå i både sallade, rostas i ugnen, grytor, paj och soppor. 

Längre fram på sommaren när rödbetorna vuxit till sig passar de bra att lägga in en del i ättika.

Rödbetor (Beta vulgaris) var alltid varit en viktig råvara i vår svenska husmanskost. De äts inlagda till kalops, kalvsylta, pölsa, pyttipanna, inlagd sill och isterband. De är också en viktig ingrediens i så väl sillsallad som rödbetssallad. Idag äter vi kanske inte de här rätterna så ofta, men rödbetan har överlevt i en mängd nya, moderna matvarianter. Det går till exempel att få tag på både gulbeta och polkagrisrödbeta

Alla rödbetor är inte röda>>>

 

Rödbets- och fetapaj |Rödbetssallad med linser och kesoröra | Linssallad med rödbetor, dill och feta | Rödbetssallad med hallon och rödbetssallad | Rödbetshummus