Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Tomat 

Visst är det gott med solvarma, nyskördade tomater på kvist! Nu är det högsäsong och det går att frossa i svenska tomater i alla former, röda, gula, orange, små, stora, runda och avlånga.

De flesta tomater som går att köpa i våra mataffärer odlas i växthus. Uppvärmningen av dessa växthus påverkar klimatet negativt. Genom att använda förnyelsebar energi vid uppvärmningen minskas utsläppet av växthusgaser radikalt.

I Sverige värms mer än 70 procent av växthusen med förnyelsebart bränsle. I till exempel Holland värms den absoluta merparten av växthusen med fossil energi. Svenska tomater är därför ett bra klimatval under den svenska tomatsäsongen från april till oktober. Under vintertid är spanska frilandsodlade tomater ett bra alternativ som ligger i nivå med svenska tomater som odlats med förnybar energi.

Naturskyddsföreningens menar att vi i första hand bör köpa svenska, ekologiska och frilandsodlade tomater, alternativt odla själv. I andra hand kan man, mellan mars och oktober, köpa ekologiska tomater från svenska växthus som använder förnybar energi. Under den mörkare årstiden, mellan september fram till maj, väljer man helst frilandsodlade, ekologiska tomater från Spanien eller Italien. Eller varför inte en morot?

......mer om tomat »

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu