Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Rödspätta

När ängen är grön är spättan skön. Så lyder ett gammalt talesätt som väl beskriver rödspättans bästa säsong. Från försommaren fram till senhösten kan vi njuta av stekt spätta med potatis, skirat smör och lite citron.

I juni har spättan hunnit äta efter leken och börjar bli fin i både smak och konsistens. Annat är det under leken på våren, då är buken full av rom och det inte finns mycket utrymme för något kött.

Rödspättan är den mest populära av våra svenska plattfiskar. Den är en utpräglad saltvattenfisk och har fått sitt namn av ovansidans roströda fläckar. Men det är bottenförhållandena som avgör vilken färg spättan får. En ljus havsbotten gör spättan ljus i skinnet och då blir prickarna svagt orange eller knappt synliga. Undersidan är vit. Rödspättan kan väga upp till 7 kg och bli 100 cm lång. Vanlig vikt på rödspätta i våra vatten är 0,3-0,6 kg.

För inspiration av rödspättarecept, se www.svenskfisk.se.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu