Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Augusti innebär rötmånadstider

Bakterier finns naturligt överallt, även i mat. Under rötmånaden, augusti, förstörs maten lättare. Luften är varm och fuktig och då trivs de flesta bakterier som bäst. Tyvärr gör de sköna sommartemperaturerna att du bör vara särskilt försiktig med hur du förvarar och tillagar maten. För det är inte bara på utlandsresan som du kan drabbas av orolig mage eller magsjuka på grund av det du äter. Även här hemma frodas bakterierna i vår mat när temperaturen stiger. Bakterier finns naturligt överallt, även i mat.

Speciellt brukar vi märka på frukt, grönsaker och bröd att dessa lättare möglar. Så handla dessa gärna i omgångar så de omsätts snabbt. Undvik kondensbildning och byt förpackningsmaterial till rent och torrt material om det bildas fukt i påsen eller förpackningen.

Det finns ett antal enkla regler som man bör hålla sig till för att undvika matförgiftning:

  • Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader C) och kall mat ska förvaras kall (max + 8 grader C). Låt inte maten stå framme i flera timmar.
  • Kolla temperaturen i ditt kylskåp, max + 8 grader C. 
  • Tvätta händerna före matlagning. 
  • När du har hanterat rått kött så tvätta händerna med tvål och vatten innan du fortsätter med salladen. 
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött/kyckling och grönsaker eller diska noggrant mellan de olika matvarorna. 
  • Fågel och köttfärs ska vara genomstekt.  
  • Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt.
  • Smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten.
  • Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar.
  • Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Koka marinaden, sen går det bra att hälla den på det färdiggrillade. 
  • När du grillar kött med ben, se till att det är genomstekt även invid benen. 
  • Vid 70 grader C dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt! 
  • Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter nedkylningen, ställ maten genast i kyl eller frys. 
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de äts. 
  • Använd kylklampar och kylväska om du ska äta i naturen eller om du har lång väg hem från mataffären. 
  • Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin då och då. 

Artikelns sökord

Matförgiftning, Mat och Bakterier, Rötmånad

 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu