Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kålrabbi

Kålrabbi

Kålrabbi är en delikatess i paritet med sparris. Kålrabbi smakar inte olikt broccoli men är mildare och sötare. Konsistensen är fin och mjäll mot det krispiga hållet. Trots detta äter vi väldigt lite av den i Sverige. Namnet kålrabbi härstammar från tyskans Kohl (kål) samt Rübe (rova).

Allra godast är kålrabbi, enligt mitt tycke, att skala och knapra på i bitar, precis som den är tillsammans med en dipsås. Den är också fantastisk god att använda grovt råriven i råkostsallader tillsammans med tex morötter. Lätt sjuden kålrabbi med bara en klick smör är underbart gott men lite rökt lax och skinka till förhöjer smaken. Den smakar också bra i soppor, grytor, stuvningar och gratänger.

Kålrabbin har skapats genom ett förädlingsarbete där man gjort ett selektivt urval från den vilda kålen. Dess ursprung i naturen är samma som hos kål, broccoli, blomkål, grönkål och brysselkål. Kålrabbin är inte bara god – den är näringsrik också. 100 g kålrabbi innehåller 25,7 kcal, 61 mg C-vitamin och 0,6 mg järn.