Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Härliga pumpa!

Pumpan är en användbar grönsak - Den är god att äta och användasofta som dekoration. Den som gör en fin pumpalykta kan använda innehållet till t ex en god soppa eller paj.

Pumpor och squash hör liksom meloner och kalebasser till gurkfamiljen och kan väga ända upp till drygt 200 kilo! Pumpan kan användas till mycket - den kan bakas, rostas, mosas eller stekas. Den kan även användas i efterrätter och i bakverk, ätas rå i sallader eller användas i marmelad. Om pumpan ska rostas i stora bitar kan skalet sitta kvar till efter tillagningen då det är lättare att få bort.

När du köper pumpa är det viktigt att välja ut pumpor av god kvalitet . Man ska välja hårda, tunga frukter utan fläckar. Att skalet är vårtigt är inget fel och påverkar inte smaken. Om skalet inte är skadat kan man lagra pumpan i flera månader.

Liksom de flesta orangefärgade grönsaker innehåller pumpa stora mängder karoten, men den innehåller också nyttigheter som kalium, magnesium, järn, E-vitamin och folat. Även pumpafröna kan tas tillvara. De innehåller en del protein och zink. Fröna kan rostas, hackas och strös över sallader eller används i bakverk.

Pumpan kommer ursprungligen från Amerika där den odlades av indianerna redan 8 500 år f. Kr. Då användes pumpor till mat, förvaringskärl och musikinstrument. Till Europa kom pumpan på 1500-talet och idag är den populär framförallt i England, där den ofta används kokt eller stuvad till olika kötträtter eller som ingrediens i soppa.

Alla pumpor går att äta men de som säljs som prydnadspumpor skall helst tillagas och ätas innan de mognat. De pumpor som lämpar sig väl för matlagning är; butternut-, mysk-, vinter-, spagetti, tefats- samt den vanligaste mörkoranga jättepumpan (halloweenpumpan).
Det kan vara värt att notera att pumpa innehåller mycket vätska så därför behöver det inte tillsätta så mycket vatten under tillagningen.

Halloween - pumpornas helg | Pumpapizza med lufttorkad skinka | Rostade pumpakärnor/snacks |Pumpasoppa |Pumpapaj | Pumpahummus | Sallad med rostad pumpa