Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Grönkål

Grönkålen är nära släkting med de vilda kålsorterna och sägs ursprungligen komma från Medelhavsområdet, men ska även ha vuxit på Englands och Frankrikes atlantkuster.

Grönkålen tillhör gruppen bladkål som är en variant av vanlig kål. Bladkål finns i många varianter, bl.a. som kruskål, persiljekål, blåkål och tusenhövdad kål mfl. Grönkålen är mörkgrön, saftig och spröd. De stora, gröna och krusiga bladen används som grönsak och är god i soppa, stuvning och i råkostsallad.

Grönkål ska förvaras kallt, +2-4°, i plastpåse med några droppar vatten. Den är vinterhärdig, kan stå ute i snön och skördas efter behov. Den har ganska kraftig kålsmak som blir mildare om kålen skördas sedan den blivit frostnupen. Då omvandlas kolhydraterna till socker och kålen får fylligare smak. Grönkål innehåller mycket C-vitamin och järn.

Läs mer om Supergrönsaken Grönkål  t ex; Visste du att grönkål innehåller mer kalcium än mjölk? 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu