Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Miljoner ton mat kastas i soporna

Trött på att handla? Försök då att minska matsvinnet! I genomsnitt slänger och häller varje svensk ut 107 kg mat och dryck varje år. Av detta är ungefär hälften matsvinn, dvs sådan som slängs ”i onödan” i soporna varje år. Total mängd matavfall från alla svenska hushåll (via avlopp och avfall) är 995 000 ton. Av det matavfall som tidigare uppmätts i Sverige från hushåll (771 000 ton) så var omkring 35% (270 000 ton) onödigt (Naturvårdsverket, 2014). Det innebär att resten 501 000 ton är oundvikligt matavfall.Om denna mat istället konsumerades, skulle miljöpåverkan från hela livsmedelskedjan minska.

Längs hela vägen från jord till bord slängs mat i onödan. Mat kastas i hemmen, på restauranger, i storhushåll, på skolor, inom vården och i livsmedelsbutiker.

Som utsläppen från 700 000 bilar

Produktion av livsmedel står för nästan 25 procent av den totala klimatpåverkan. Att producera den mat vi kastar bidrar med 1.9 miljoner ton koldioxid per år till atmosfären, lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar. Dessa utsläpp påverkar både miljö och hushållens ekonomi. Ett stort resursslöseri - helt i onödan.

Vad är det för mat vi kastar?

Kastar du mjölk som just passerat bäst före-datum och morötter som blivit mjuka? Uppskattningsvis blir var femte matkasse som svensken bär hem matavfall. Av matavfallet är ca 1/3 matsvinn, d v s mat som hade kunnat ätas om den hade hanterats annorlunda.

Vi kastar främst:

• Mat med utgången bäst före-märkning.
• Överbliven mat för att vi lagar för mycket.
• Frukt och grönsaker, främst potatis.
• Pasta och ris, mjölk, fil och yoghurt.

Lukta och smaka

Frågan är om vi inte är lite väl styrda av bäst före-märkningen. Maten håller ofta mycket längre än vad som anges, och maten kan vara utmärkt även då datumet gått ut. Vi måste lita till våra sinnen och lukta och smaka på maten.
Ägg håller i regel två månader i kylen men märks endast med tre veckors hållbarhet. Många barn och ungdomar häller ut mjölken och vill inte äta flingor samma dag som bäst före-datum går ut.

Singelhushåll slänger mest mat per person, hushåll med många personer slänger minst per person. Mest slänger personer mellan 55-64 år, de som är äldre än så har upplevt brist på mat och kastar inte något i onödan.

Förvara maten rätt

I kylskåpet förlängs hållbarheten med flera dagar om temperaturen skruvas ner till sex grader, eftersom hållbarhetstiden beräknas på åtta grader. Många livsmedel blir snabbt dåliga om de inte förvaras i svalskåpet. Andra livsmedel mår bäst i svala skafferier; åtta till tolv grader. Många frukter och grönsaker, saft och syltburkar klarar sig bättre i ett svalt skafferi än i kylskåp. Handeln uppmuntrar konsumenterna till att köpa storpack samtidigt som det inte finns bra lagringsutrymmen i hemmen. Följden blir sämre hållbarhet och att mer mat slängs i soporna. Så varför inte slå ett slag för skafferi när det planeras nya bostäder!

Tjäna pengar på att slänga mindre mat

Enligt beräkningar från statistiska centralbyrån kan en tvåbarnsfamilj spara 7000 kronor om året på att inte kasta mat i onödan. Det krävs inte så mycket; planera inköpen, ät upp på tallriken och ta hand om resterna. Låt barnen ta upp mat själv och lär dem att äta upp på tallriken, det minskar svinnet.

Några tips för mindre mat i soporna:


• Maten håller längre än du tror.

• Planera dina inköp bättre.

• Veckohandla gärna.

• Undvik storförpackningar av färskvaror.

• Laga lagom mycket mat och frys in resterna.

• Laga mat på rester. Gör matlådor av överbliven mat.

• Smaka och lukta och titta sedan på bäst före-datum.

• Förvara matvarorna vid rätt temperatur.

• Bäst före-dag: avser främst smak och konsistens. Skall hålla ytterligare en tid om det förvaras rätt.

• Sista förbrukningsdag: Strikt datum för när varan kan bli dålig. Gäller känsliga livsmedel som köttfärs, rå korv, färsk fisk, kyckling och kyld färdigmat.

Häll inte ut mjölken!
En tvåbarnsfamilj kan spara 7000 kronor om året på att inte kasta mat i onödan. Mejeriprodukter tillhör de livsmedel som kastas mest.


Artikelns sökord
Kasta inte mat, Miljö och mat, Matsvinn, Förvara mat rätt

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu