Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Thomas Carlén

Nu kommer makrillen!

Leve säsongerna! Det finns en mening med att inte ha tillgång till allt året runt. Att få längta. Och nu är den efterlängtade vårmakrillen äntligen här!

Makrillen är en säsongsfisk och för alla vid västkusten är makrillen ett säkert vårtecken! Med sina vackra färger och pärlemorskimrande buk är makrillen lätt att känna igen. Den första makrillen brukar landas i slutet av april eller början av maj. Priset är lite högre så här i början av säsongen men många tycker att den är värt varenda krona.

Vårmakrillen är lite fetare än vanligt - den mindre, magrare spirren kommer in något senare på säsongen. Makrillen är mycket smakrik med en alldeles egen, speciell smak. Den tillhör våra så kallade feta fiskar och innehåller nyttigt fiskfett (omättat och fleromättat, Omega 3 och Omega 6) och de viktiga fettlösliga vitaminerna A, D och E. Den ger oss också vattenlösliga vitaminer och flera mineralämnen.

Varför kallas det vårmakrill?

Under vintern äter makrillen nästan ingenting. Då lever den på djupt vatten (200-250 m) i västra Nordsjön och väster om de Brittiska öarna där det är en stabil ”varm” vintertemperatur. Det är när makrillen bestämt sig för att komma in till kusten för att leka som den blir tillgänglig att fiska. Detta sker på våren varför vi också kallar den för vårmakrill. Under lekperioden är makrillen mager och får därför sin karaktäristiska smak. På hösten när den ätit sig fet igen, blir smaken en annan. En hona kan producera upp till en miljon ägg, och det är nu den blir tillgänglig för oss att fiska. Det innebär att den första makrillen är mager i kroppsformen men äter sakta upp sig för att bli riktigt god och rund på sensommaren eller tidig höst. Då innehåller köttet också mer fett och fisken passar bättre att koka i olika former. Inkokt makrill är en delikatess!

Makrillen säljs hel eller som filé

Fisk bör hanteras i en obruten kylkedja och normalt fileas den så snabbt som möjligt för att öka hållbarhetstiden. Ofta ligger makrillen hel i fiskdisken. Det beror främst på gammal tradition. Så har man gjort för att man på så sätt vill intyga att den är färsk. Ber du din fiskhandlare så filear han eller hon gärna din makrill till ”pannfärdiga” filéer och idag blir det allt vanligare att den även finns färdigfiléead.


MSC märkt makrill                                                                                                                        

Efter ett antal års uppehålls finns det nu, 2016, åter MSC märk makrill i handeln. 2012 drogs MSC certifieringarna in på grund av för högt fisketryck. Under några år däremellan har flera aktörer i nordeuropa gått samman för att få till ett mer hållbart fiske.

Mycket gott med makrill!

Makrill kan tillagas på en mängd olika sätt. Så här på våren så är det en delikatess att steka filéerna precis som de är och gärna servera med stuvad spenat (en annan vårprimör). Rökt makrill är toppenbra snabbmat tillsammans med en fräsch potatissallad och grönsaker. Makrillen är också mycket god att grilla, helst i halster. marinera den gärna för variation. Får du tag i hel färsk makrill kan den fyllas med något gott och bädda in i foliepaket att ugnsbaka eller lägga på grillen. Överbliven stekt makrill kan läggas in på samma sätt som stekt strömming och makrillsoppa kan få många på västkusten att bli lyriska.

Frysa in makrill                                                                                                                

Makrill är allra godast färsk, men om du själv får en större fångst makrill och vill ta vara på den så går det bra att frysa, men den härsknar ganska fort. För att fördröja härksningen kan makrillen frysas in i vatten eller med vattenglacering.

Kul att veta om makrill                  

Vet du att makrillen inte har någon simblåsa? Därför kan den aldrig stå still utan måste vara i ständig rörelse. Ränderna på makrillen lär vara raka på hanarna och vågformiga på honorna.

Limemarinerad grillad makrill

Grillad makrill med couscoussallad och citronette

 

 

 

 

 Tillbaka till Makrill>>