Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Minska svinnet – använd allt på grönsaken!

Ibland slänger vi mer än vi behöver när vi skär till våra grönsaker. Broccolistammen t.ex., är minst lika god som själva broccolibuketterna. Skär hela ”broccoliståndet” på längden – så att det kommer med lite av stammen för varje bukett. I själva stammen sitter nämligen så gott som halva råvaran och en hel massa nyttigheter. Använder du halva broccolin så blir också kilopriset för det som är kvar dubbelt så högt. Så gör dig själv, miljön och även plånboken en tjänst och testa även stammen på broccolin nästa gång!

Andra exempel på bra råvaror vi ofta slänger mycket av är t.ex. blomkål och purjolök.

Behåll skalet på!

Skalet är också något vi ofta tar bort helt i onödan. Handla gärna ekologiskt, så försäkrar du dig om att iga onödiga och farliga Här finns några exempel på frukter och grönsaker som är extra bra att äta skalet på:

  • Apelsin – jo, det går bra om man sköljer skalet noga. Gott om sk flavonoider och UV-skyddande ämnen
  • Aubergine – gott om antioxidanter som sitter i skalet
  • Gurka – mest vatten, men nyttigheterna sitter i skalet
  • Kiwi – känns kanske lite konstigt, men går alldeles utmärkt
  • Potatis – skrubba ordentligt och behåll vitaminerna
  • Äpple – vitaminerna, speciellt C-vitamin, sitter i skalet

Artikelns sökord
Minska svinnet, Broccoli, Ekologiskt

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu