Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Sötpotatis – härligt söt men faktiskt inte alls någon potatis.

Sötpotatis är trots namnet inte ens släkt med potatis, även om den har en många likheter. Tro det eller ej – men trots att sötpotatisen är en rotknöl så räknas den faktiskt som en ört!

Den innehåller lika mycket stärkelse som potatis, men hela 5% socker jämfört med potatis som endast innehåller 0.5%. Detta märks också på smaken som är betydligt sötare än potatis, och därför har sötpotatisen andra användningsområden och kan därför inte ses som en direkt ersättare till vår vanliga potatis.
Sötpotatisarna är avlånga och oregelbunda i formen, och i regel större än vanliga potatisar (en sötpotatis kan väga upp till 5kg). Skalet är rött eller ljusbrunt och köttet är ljust, gult till gulorange.

Sötpotatis är god att steka eller ugnssteka, t.ex. klyftad och rostad i ugnen som tillbehör till kött tillsammans med andra grönsaker. Den söta smaken gör den till en välkommen gäst i bakverk. Den kan till exempel blandas med eller ersätta morötterna i en morotskaka eller pumpan i en pumpapaj. Allra mest används den på ungefär samma sätt som potatis och rotfrukter – som potatismos eller i soppa. Sött vill gärna dela tallrik med sälta och någon liten syra så sötpotatis är gott med någon syrlig sås med yoghurt el creme fraiche som bas.

Sötpotatis kräver varmt och fuktigt klimat och odlas överallt i tropikerna. Sötpotatis är betydligt vanligare både i Asien och Amerika än här i Sverige. I USA odlar man huvudsakligen två olika sorters sötpotatis: en torrare sort med ljust fruktkött och en saftigare typ med gulorange kött som blir mjukt vid kokning, som de kallar Yam i USA. Vi kan hitta båda sorterna i Sverige, men den guloranga är vanligast.

Lite förvirrande är att det man man i övriga världen utom USA kallar för Yam, är sorten som har ljust fruktkött och mildare smak än de andra sorterna. Denna sort går i USA under namnet Tropical Yam. Så titta var receptet är skrivet innan du beger dig ut och handlar sötpotatis. Å andra sidan är den inte så vanlig här i Sverige att man har lyxen att välja och vraka bland sorterna.

 

Foto: Vangelis Thomaidis