Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Den goda påskmaten

Påsken är liksom julen en stor mathögtid då vi får njuta av efterlängtad ledighet och påskmat som ägg, sill, lax, vårens första primörer, lamm, söta godsaker och desserter på påskbuffén. Låt dig inspireras av våra allra bästa recept till påsk, och plocka ihop din egen påskmat till festen eller påskbuffén.

Påsken brukar inte bli lika stressig som julen kan vara och vi är inte lika beroende av vädret som på midsommarafton. Satsa gärna på påskmat som går lätt att förbereda så det blir en skön och bra mathelg med tid även för till exempel lek, utevistelse och kulturaktiviteter.

Vårens primörer och skatter från frysen
Passa också på att använda de bär och svamp du kanske har kvar i frysen sedan förra året. Nu är det dags att se till att de används! Och våra rotfrukter har vackra färger som passar i påsk.
De år när våren är på väg när påsken firas kan det ha börjat spira i naturen och i våra trädgårdsland. De första vårprimörerna kan inspirera till matlaging - du kanske kan skörda eget eller köpa: gräslök, gröna blad som maskros och kirschkål, spenat, ramslök och rabarber.
Vi märker även att våren är på gång i sydeuropa och kanske kan du få tag i fin, grön sparris att festa på som förrätt eller tillsammans med t ex lax.

Sill, lax och ägg
Sill i olika former tycker de flesta hör hemma på bordet till påsk liksom Janssons frestelse och kanske en omelett med stuvad bladspenat eller svamp. Ägg är en självklarhet för de flesta, gärna som ägghalvor med olika "pålägg" som räkor, lax, rom eller ärtröra. På samma sätt som med ägghalvor kan små halvor av kokt , kalla delikatesspotatis toppas med olika pålägg. Lax i olika former brukar också ha sin naturliga plats. Inkokt lax med örter kan rekommenderas. Den serveras kall, är fylld med smak och lätt att förbereda.

Lamm och kyckling
Lamm spelar huvudrollen för många. Skivad, rökt fårfiol är enkelt och jättegott antingen som ensamrätt med potatisgratäng eller med en kall sås på buffén.
Kyckling är annan mat som ofta serveras i påsktid. Fågel passar som huvudrätt eller servera knapriga, grillade drumsticks eller vingar på buffé. Rökt kalkon används på ungefär samma sätt som rökt lamm. Färs av kyckling eller lamm passar till t ex köttbullar.

Bröd och efterrätt
Ställ också fram ett gott, gärna hembakat, bröd, några goda ostar och en fräsch sallad.  Som efterrätt kan du bjuda på fräsch fruktdessert eller en rolig och läcker påskbakelse. Passa på att använda fjolårets bär som kanske finns kvar i frysen. 

Påskig dukning ger stäming
Frossa i vårens färger, duka med gula eller vårgröna servetter och ställ påskris, påskliljor eller tulpaner i en stor vas mitt på bordet. Plocka gärna in det som nu finns i naturen eller trädgården: vitsippor, forsytia, blåbärsris och olika typer av lökväxter. På så sätt blir ju påsken även lite av en vårfest!

Rårakor med rom/lax | Gul paprika- och tomatsoppa | Inlagd sillflundra | Avokado och äggsmörgås | Lax marinerad med örter | Cheescake med räkor, rom och ägg | Potatis- eller ägghalvor med topping

 Potatisgratäng a´lá Hasselbacken | Janssons frestelse | Grillade kycklingklubbor | Italienska köttbullar | Omelett | Chokladbollar raw | Ingefärsbollar | Rabarberkaka med citron | Spenatpaj |

Dukning och pyssel till påsk

Mer om påsken

Fler recept hittar du i vår receptbank