Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Rafael Rigues

Aubergine - en lilafärgad skönhet

Aubergine, äggplantan eller äggört som den också kallas (Solanum melongena) är en vanlig grönsak i många matkulturer. Det finns både stora och riktigt små sorter. Auberginen är släkt med potatis och tomat och används i medelhavsländerna. Det är en otroligt vacker grönsak med sin purpurfärg och blanka skinn men sorgligt förbisedd i köket. Kan inte ätas rå men smaken utvecklas betydligt vid tillagning och då blir det vita köttet fylligt och mjukt.

Den mörkvioletta ovala auberginen är mest känd, men det finns även runda, ljuslila, vita och gula auberginer. Namnet äggplanta kommer från att de tidiga sorterna var ljusa och äggformade.

En mogen aubergine ger efter något om man trycker lätt på dem. Känns den hård, låt den ligga och mogna i rumstemperatur innan användning. Auberginer kan förvaras både i kylen (men inte för kallt) och vid rumstemperatur – hållbarheten är dock längst vid ca 8-10 grader och med hög fuktighet. Då kan de hålla sig i 4-6 dagar. Försök att undgå stötar och kontakt med frukt och grönt som producerar etylen t.ex. äpplen och tomater. Undvik dock helst kylskåpet, då de lätt får köldskador i form av bruna fläckar i temperaturer under +7°. Rå auberginer bör ej frysas, men är den tillagad går det ganska bra. Om man lägger auberginer i saltlake i en timme före tillagning suger de sedan upp mindre fett och får en fin sälta på köpet.

Aubergine är god i ugnsrätter och grytor som de klassiska rätterna moussaka och ratatouille. Skär aubergine i skivor, strö på salt och låt dra i ca 10 min. Skölj, torka och pensla med olja och stek skivorna möra i svag värme. Marinera dem i t.ex. olivolja, citronsaft, kryddörter och vitlök och du har ett härligt tapastillbehör – ljummet eller kallt. Du kan också baka auberginer i 180 grader i 30 min. Dela på längden och skrapa ur köttet. Blanda med olivolja, kryddörter och citronsaft – härligt tillbehör till kyckling eller kallt kött. Skall man verkligen göra till sig så skall man gröpa ur och fylla den med olika härliga röror och gratinera i ugnen. Grillade skivor av aubergine är jättegod i sallader och som tillbehör till annat grillat!

Relaterade länkar:

Grillad aubergine med tahini och citron
> Moussaka
> Ratatouille

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu