Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Halloumiost – en delikatess från Cypern

Halloumi är en klarvit ost som traditionellt tillverkas i Cypern och har en lite gummiaktig konsistens och en behagligt salt smak.

Den kan serveras på många olika sätt, naturell i sallader, som tillbehör eller snacks t.ex. med lite olivolja eller vinägrett ringlad ovanpå, men framförallt kommer smaken till sin rätt när den tillagas på olika sätt.

Till skillnad från många andra ostar behåller den sin fasta konsistens väl även när den tillagas, och är därför populär att grilla eller steka i skivor tills den får en gyllenbrun yta. Osten får en god och krispig yta och ett varmt, mjukt inre som passar perfekt till alla sorters maträtter. Till sallad, kyckling och kött, eller några skivor grillad halloumi på smörgåsen, piffar upp och ger maten en extra dimension.

I sitt hemland Cypern är den populär till alla dygnets måltider, inklusive frukost, serverad t.ex. tillsammans med en skiva vattenmelon. Osten tillverkas av får-, get- eller komjölk, eller blandningar av dessa. Ostmassan doppas i varm vassle som knådas ihop med lite mynta, rullas ut till deg som skärs i bitar och därefter läggs i saltlag.

Tips:
Stek eller grilla några skivor Halloumi. Skiva tomat och lägg tillsammans med sallad och andra grönsaker i ett pitabröd. Ringla över olivolja. Garnera med basilikablad. Hur gott som helst.

Goda recept med Halloumiost
Dinkelsallad med halloumi»
Halloumi med bulgursallad och soltorkade tomater»


Artikelns sökord
Halloumi, Halloumiost