Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Foto: Svenskt kött

Upptäck flanksteken! Flankstek eller kållapp som den också kallas, är ett platt stycke nötkött närmare bestämt från magmuskeln. Rätt tillagad blir den sanslöst mör och smakrik men fel tillagad blir den en mycket tråkig skosula!

Och lustigt nog är det allra viktigast hur man skär upp den! Flanksteken ska skäras tvärs över muskelfibrerna. Skärs den upp åt andra hållet blir den väldigt seg och nästan omöjlig att tugga!

Flankstek är avlång i formen vilket gör ett det lätt att få köttet jämnt tillagat, i både panna och grill. Sedan är det smakrikt och ofta förhållandevis prisvärt.

Att marinera köttet kan vara en god idé! Marinera flanksteken i lika delar vinäger, soja och olja några timmar eller över natten. Fräs den sedan mycket hastigt i smör i en het panna på båda sidor. Kör in pannan i ugnen på 100° i ca 25 minuter tills den håller en innertemperatur av 58°. Lät den vila i smörpapper i 5 minuter och skär upp den i 5 mm tjocka skivor.

Vispa ur pannan med vatten och vispgrädde och du får världens godaste sås. Glöm för all del inte att tillsätta den goda köttsaften som runnit av när steken vilat!
Ät flanksteken med den goda såsen, nykokta rödbetor, färskpotatis och sallad, mums!

Flanksteken passar även utmärkt för grillen. Snitta den lätt på båda sidor. Marinera gärna och grilla den hel ca 8 min på varje sida eller tills innertemperaturen når 58°. Låt vila i smörpapper innan den skärs upp i tunna skivor.

Köttet passar även bra strimlat till wok i en stroganoff eller till Biff Rydberg. Stektiden är då 3-5 minuter. 

Här finns ett recept på en sommarsallad med grillad flankstek »