Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Baka surt är inne

Vi bakar bröd med surdeg som aldrig förr. Surdeg är inne – brödet blir gott, dofterna ljuvliga och det är spännande att baka som man gjorde förr. Det finns också ännu fler fördelar som man får på köpet. Brödet blir saftigare och mera hållbart, det blir lättare att skära och smaken fylligare med mera arom. Brödet blir också nyttigare eftersom mineralerna blir lättillgängliga.

I Sverige har vi bakat med surdeg sedan början av 1000-talet e. Kr men redan de gamla grekerna kunde konsten. Och långt före grekerna var det egyptierna, de använde surdeg redan för 4000 – 5000 år sedan, dvs långt före Kristi födelse. Bevisen finns målade på väggarna inne i pyramiderna.

Sedan gjorde man helt enkelt så att man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller så lät man bli att diska baktråget av trä, hällde på nytt vatten och mjöl och lät det stå varmt. Efter något dygn började det bubbla och degen hade fått liv igen! Så kan man naturligtvis göra idag också. Spara en degbit varje gång man bakar. Och komplettera med färsk jäst.

Under 1700-talet lärde vi oss att jäsa deg med öljäst. I mitten av 1800-talet kom pressjästen och den revolutionerade hembakningen. Den var både pålitlig och lättillgänglig. Sveriges första jästfabrik startades i Skåne. Nu produceras Sveriges hela behov i Jästbolagets fabrik i Rotebro, utanför Stockholm.

Läs mer om surdegsbröd på hungrig.nu » 

Klicka här för att komma till Hembakningsrådets recept på apelsinbröd med surdeg »