Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Köttfärssås med hemkokt ketchup och pasta

10 portioner

Ingredienser:
1 kg nötfärs, grovmalen
2 gula lökar, hackade
5 vitlöksklyftor, hackade
3 msk smör
800 g krossade tomater (2 förpackningar)
½ dl tomatpuré
2 dl vatten
1 msk torkad oregano
salt och malen vit- eller svartpeppar

Ketchup:
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk rapsolja
400 g krossade tomater (1 förpackning)
1 msk tomatpuré
½ tsk salt
½ dl farinsocker
1 ½ msk rödvinsvinäger
(1 tsk sambal oelek)
600 g pasta

Gör så här:

Ketchup:
Fräs lök och vitlök i olja på svag värme. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt, socker och vinäger. Koka upp, sänk värm en och låt sjuda ca 20 minuter. Mixa ketchupen och förvara kallt i glasburk med lock. Variation: sambal oelek till ketchup hot.

Köttfärssås:
Fräs lök och vitlök i smör. Lägg i färsen och dela sönder den. Bryn tills den fått färg. Tillsätt tomater och tomatpuré. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 10 minuter. Späd med vatten under kokningen. Krydda med oregano, salt och peppar.

Servera med kokt pasta.