Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fisk i dillsås

4 portioner

Fisk i dillsås är en svensk klassisk maträtt. Här tillagar vi fisken direkt i såsen. Servera fisken med kokt potatis och kokta grönsaker, t ex broccoli eller gröna bönor och en halv tomat så det blir fin färg på tallriken.

I receptet utgår vi från färsk eller tinad fisk. Om fisken är frusen tar tillagningen längre tid. Är fisken tunna går tillagningen snabbare än vad som anges i receptet. Variera receptet genom att använda olika sorters fisk. Variera smaksättningen av såsen. Senapen och dillen kan uteslutas. Förslag på andra smaksättningar är persilja, gräslök, curry eller pepparrot. Blir det mat över passar den i matlådan. Fisken i dillsåsen kan frysas in.

Fisk i sås
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk flytande matfett
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk senap
3 msk hackad dill
8 rödspättafiléer (eller annan fisk) á ca 125 g

Gör så här
1. Häll mjölk och mjöl i en kastrull och vispa tills vetemjölet har löst sig och det inte är några klumpar av kvar.
2. Lägg i matfett, ½ tsk salt, svartpeppar, senap och dill.
3. Sätt kastrullen på plattan. Sätt på värmen och rör hela tiden med en trägaffel efter botten tills såsen kokar.
4. Sänkt till lägsta värme.
5. Salta fisken med resten av saltet. Rulla rödspättafiléerna och lägg fisken i såsen. Sätt på locket på kastrullen.
6. Låt det koka sakta i ca 5 minuter eller tills fisken är klar.
7. Fisken är klar när fiskköttet inte är genomskinligt längre eller när temperaturen i mitten av fiskbiten är 55 grader eller mer.
8. Servera fisken och såsen med kokt potatis och sjudna grönsaker och tomat.