Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fikatips i pulkabacken

Äntligen är det vinter på riktigt! Snön lyser upp både dagen och humöret. Och vad är väl mysigare än att göra en utflykt till pulkabacken? Säg något barn som inte älskar detta ändamål…

Men efter en stund i snön brukar det vara gott med en liten fikapaus (om inte annat så brukar föräldrarna tycka det). Och med ett välförtjänt mellanmål i magen orkar alla leka och busa i snön ett tag till.

Det brukar vara väldigt gott med något varmt när man fikar utomhus på vintern. En kopp varm mjölk eller varm choklad känns som en given ingrediens i fikakorgen. En populär variant av muffins att ha med sig är mugcake, det vill säga muffins du bakar direkt i en mugg i mikrovågsugnen. Väldigt smidigt och riktigt gott! En bra variant är denna som inte innehåller något tillsatt socker, och görs på havregryn vilket mättar bra. Om du inte har frysta hallon eller blåbär hemma, så går det bra att riva ner ett äpple, 2 morötter eller varför inte riva ner lite kålrot och ett päron. Kanel kan bytas ut mot lite malen ingefära eller kardemumma. Se vad du har hemma i skafferiet och låt fantasin flöda!

Pulkabacksmuffins i micron
4 portioner = 4 muggar

2 bananer
8 msk solrosfrön, eller nötter
4 dl havregryn
4 ägg
4 krm kanel
4 msk kokos
8 msk frysta hallon eller blåbär
olja

Gör så här:
Skala och skiva bananerna. Om du använder nötter, grovhacka dom.
Mixa banan, havregryn och ägg med en stavmixer. Blanda ner övriga ingredienser.
Smörj 4 stora koppar med olja och fördela smeten i de fyra kopparna.
Baka i micron på full effekt i ca 1 ½ minut.

Tag med muggarna till pulkabacken och stjälp upp dom strax före servering. Glöm inte att ta med sittunderlag! Kan annars bli kallt för rumpan….