Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Thomas Carlén
Lasagne

4 portioner

Pastarätt med köttfärs som tillagas i ugn. Bra rätt att göra dubbel sats och frysa in i matlådor.

Ingredienser
köttfärssås
400 g blandfärs
2 gula lökar
4 dl krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
2 tsk kinesisk soja
½ tsk timjan
½ tsk oregano
1 krm svartpeppar

Ostsås
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
12 st lasagneplattor (= 3 lager)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C
2. Skala löken
3. Finhacka löken
4. Häll krossade tomater i en kastrull
5. Koka upp och lägg i hackad gul lök, pressad vitlök, tomatpuré, buljongtärning, soja, timjan, oregano och peppar.
6. Rör om med en slev
7. Koka på svag värme i 15 min.
8. Häll 2 dl mjölk i en annan kastrull
9. Vispa ner mjölet i mjölken så att det löser sig
10. Häll i resten av mjölken
11. Koka upp mjölk och mjölblandningen på medelvärme, koka såsen under omrörning med visp i 5 min.
12. Ställ av kastrullen
13. Lägg i salt och peppar i den vita såsen
14. Lägg i den rivna osten i den vita såsen
15. Smörj den ugnsfasta formen med flytande margarin
16. Bred ut 3 dl ostsås i botten på formen
17. Täck med lasagneplattor så det täcker botten
18. Bred på hälften av köttfärssåsen
19. Bred på 3 dl ostsås
20. Täck med lasagneplattor
21. Bred på resten av köttfärssåsen
22. Täck med lasagneplattor
23. Bred på resten av ostsåsen
24. Ställ in formen i mitten av ugnen
25. Grädda i 30-40 min
26. Servera lasagnen med en sallad

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu