Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nybakat!

Vad är väl godare än nybakat bröd? Den nybakade doften, den krispiga ytan och den fantastiskt goda smaken… Det finns många både bättre och hälsosammare alternativ där man inte använder sig av endast vitt mjöl.

Se gärna till att det finns, ägg, kvarg, yoghurt, fil, dinkel- eller rågmjöl, hela frön samt frukt (typ rivet äpple) eller grönsaker (riven morot) i brödet. Dessa ingredienser gör brödet både saftigare, godare och nyttigare.

Vill du lyxa till det med nybakat bröd? Testa någon av dessa godingarna! Båda alternativen går snabbt att grädda, då de inte behöver jäsa. En garanterad bra start på helgen!

Ca 8 stora dinkelbullar
3-4 dl dinkelsikt
2-3 dl fullkornsdinkel
4 ägg
2 dl lättkesella (kvarg)
1 dl pumpakärnor
1 dl tranbär
1 msk bakpulver
en nypa salt

Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör sedan i de övriga ingredienserna och blanda till en rätt så kladdig smet. Det är nästintill omöjligt att göra små runda fina bollar. Ta lite mjöl på händerna, ta en bit och rulla/forma så gott det går. Lägg sedan bullarna på en plåt med bakplåtspapper. De blir ganska fina när de inte är perfekt runda! Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Håll koll så de inte bli brända. Receptet kommer från bloggen Några med socker på.

4 stora scones
1 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
2 msk hela linfrön
2 msk hela solrosfrön
1 rivet äpple
50 g smör
1,5 dl naturell yoghurt 3%

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Fördela smöret i mjölet till en grynig massa och tillsätt äpple och yoghurt. Rör snabbt ihop till en deg. Dela i fyra delar och platta till varje bulle något på en klädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 10 minuter.