Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Skillnaden på olika mejeriprodukter i matlagningen - en hjälpreda

Det finns en hel uppsjö av olika mejeriprodukter i kyldisken. Grädde, créme fraiche, matlagningsyoghurt, kesella, keso… Och inte nog med det. De finns i alla olika fetthalter också. Vad ska man välja?

Här kommer en liten hjälpreda, som förklarar den största skillnaden mellan de olika produkterna.

Vispgrädde 40 %
Vispgrädde är vispbar, färsk, osyrad grädde. Fungerar i all sorts matlagning och ger en rund och aromatisk smak. Även en liten gnutta grädde har stor effekt på resultatet.

Vispgrädde ska vispas kall.

Vispgrädde passar utmärkt till alla ugnsrätter, såser, grytor, soppor och desserter.
Så länge grädden luktar och smakar gott kan den användas även efter det datum som anges som bäst-före på förpackningen.

Matlagningsgrädde 15 %
Matlagningsgrädde är en mager, färsk osyrad grädde med ett brett användningsområde. Den passar utmärkt i såser, grytor, äggstanningar, soppor och desserter.

Matlagningsgrädde har extra lång hållbarhet. Pastörisering vid hög temperatur och lufttäta förpackningar gör att smak och kvalitet håller extra länge.

Matlagningsgrädden är inte vispbar!

Créme fraiche 34 %
Créme fraiche framställs genom syrning av grädde. Syrningen ger en frisk, lätt syrlig smak samt en tjock krämig konsistens.

Créme fraiche har ett brett användningsområde i matlagning och passar utmärkt både i varma och kalla rätter. Den syrliga såsen blir framträdande i såser och fisk- och grönsaksrätter. Den går både att koka och att vispa till fastare och krämigare konsistens. Den används med fördel i patéer, gryträtter, gratängtäcken, äggstanningar och såser, gärna till fisk, grönsaker och pasta.

Lätt créme fraich 15 %
Lätt créme fraiche är en lätt syras grädde som ger frisk och speciell smakbrytning i många rätter. Den har tjock och krämig konsistens. Lätt créme fraiche passar både i varma och kalla rätter. Använd den gärna i såser, grytor, soppor, patéer, dressingar och krämiga sallader så som potatissallad.

Gräddfil 12 %
Gräddfilen görs av grädde som har syrats med utvald syrakultur. Den friska syrliga smaken och krämiga konsistensen är som gjord för sill och gräslök. Den passar även i kalla såser, röror, dressingar, krämiga sallader, desserter och bakverk.

Matlagningsyoghurt 8 %
Matlagningsyoghurt är speciellt framtagen för matlagning. Den görs av mjölk, grädde och mjölkprotein som syras med yoghurtkultur. Smaken är frisk, syrlig och gräddig. Konsistensen är tjock och krämig. Dess friska och syrliga smak är mycket god som en ingrediens i eller som tillbehör till exotisk och kryddstark mat. Matlagningsyoghurt går även trots sin låga fetthalt att använda i varma rätter men då måste man använda en redning annars skär sig maträtten. Den passar utmärkt i rätter med grekiskt eller indiskt ursprung, som tzatziki och chicken tandoori.

Kesella 10 %
Kesella är en kvarg. Kvarg är en typ av färskost. Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slät ostmassa som smaksätts med grädde. Kesella lämpar sig bra som ingrediens i bakverk, desserter, kalla såser och röror. Kesella får vissa kryddor och smaker, exempelvis kakao, att framträda tydligare.

Kesella går inte att koka.

Keso Naturell 4 %
Keso naturell är en färskost av amerikans typ, cottage cheese. Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe samt smaksätts med lite grädde och salt. Keso har kornig konsistens och finns både i naturell smak och smakvarianter. Keso Naturell är lika god ihop med örtkryddor, fisk, skaldjur, grönsaker och charkuterier som med bär och frukt. Keso är utmärkt till sallader, på smörgåsar eller som fyllning i t.ex. bakad potatis. Keso kan också användas med fördel i fyllningar till pannkaka, paj och smörgåstårta.