Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Varma tortillamackor med bönsallad

2 portioner

Tortillabröd fylls här med tomatpuré, lök och ost och steks i en stekpanna. De delas sedan i bitar och äts med en smakrik och mustig sallad med bönor och majs.
Enkelt, gott med bra mättnad.

Med råvaror som är enkla att ha hemma kan man enkelt göra denna rätt som har lite av fredagskänsla. Här har vi valt en enkel fyllning av tomatpuré, lök, kryddor och ost och kompletterar med en matig och mättande bönsallad.

För den som vill går det naturligtvis att göra fyllingen matigare, med t ex lite rökt kött eller korv. Det kan bli lite svårare att vända smörgåsarna om det blir mycket fyllning.
Variera genom att byta ut oregano eller basilika i smörgåsen mot t ex ½ tsk curry. Eller byt ut osten och löken mot riven feta och hackade oliver.

Bönsallad
1½ dl svarta bönor, konserverade
½ dl majs
1 tomat

Dressing
2 tsk vinäger
2 tsk rapsolja
2 tsk vatten
2 krm spiskummin
2 krm chilipeppar
1 krm salt
½ krm svartpeppar, malen

Tortillamackorna
4 tortillabröd ca 20 cm i diameter, gärna med fullkorn
3 msk tomatpuré
½ liten och finhackad röd lök (ca 3 msk)
½ krm svartpeppar
1 tsk torkad basilika eller oregano
1 dl riven ost
2 tsk flytande matfett

Gör så här, börja med salladen
1. Häll de svarta konserverade bönorna i ett durkslag. Skölj dem med kallt vatten.
2. Blanda i en skål: vinäger, rapsolja och vatten.
3. Lägg spiskummin, chilipeppar, salt och svartpeppar i skålen.
4. Blanda runt.
5. Häll bönorna och majs i skålen.
6. Tvätta och skär tomaten i bitar.
7. Lägg tomaten i skålen. Blanda runt och smaka av.

Gör nu tortillasnibbarna
1. Skala löken och finhacka den.
2. Bland i en skål: löken, tomatpuré, svartpeppar, basilika och riven ost.
3. Lägg två bröd på en skärbräda.
4. Bred tomatfyllningen på de två bröden.
5. Lägg de andra två bröden ovanpå bröden så det blir som en dubbelmacka. Tryck ihop lätt.
6. Häll flytande matfett i stekpannan.
7. Värm upp en stekpanna på medelhög värme.
8. När matfettet är ljust brunt lägg i en av dubbelmackorna i stekpannan.
9. Sänk plattan till medelvärme.
10. Stek på ena sidan i ca 3 minuter (tidur) tills det för en ljusbrun, rostad färg.
11. Vänd mackan och stek i ytterligare 3 minuter på andra sidan (tidur).
12. Ta upp smörgåsen och lägg den på en tallrik.
13. Stek den andra smörgåsen på samma sätt.
14. Klipp varje smörgås i 4-6 bitar.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu