Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Fisk och klyftpotatis med gurksås

Hemlagade fiskpinnar kan verkligen vara jättegott och brukar vara omtyckt av de flesta. I receptet har vi utgått från frusna portionsbitar, men naturligtvis går det bra att köpa färska fiskfiléer som paneras och steks på samma sätt. 

4 portioner

Fisken
4 tinade portionsbitar torsk, lax eller annan valfri fisk (eller färska fiskfiléer)
2 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm peppar
4 msk matfett

Sås
2 dl matlagningsyoghurt
ca ½ dl bostongurka
1 krm salt

Potatisklyftor
900 g potatis
2 msk rapsolja
1½ tsk salt

Servera med t ex gröna bönor, rårivna morötter och citrfonklyftor.

Gör så här
1) Blanda i en skål matlagningsyoghurt, bostongurka och salt och blanda. Låt såsen stå i kylskåpet tills det är dags att äta. Förbered grönsakerna.
2) Sätt ugnen på 225°C.
3) Tvätta potatisen och skär den i klyftor (behåll gärna skalet på).
4) Fördela potatisen på en ugnsplåt och ringla över rapsolja, krydda med salt och peppar. Blanda runt.
5) Sätt in plåten i mitten av ugnen och stek potatisen ca 25-30 minuter.
6) Klyftorna ska vara mjuka och ha fin färg när de är klara.
7) Lägg fiskbitarna på en skärbräda och dela dem på längden med en kniv.
8) Krydda fiskbitarna med salt och svartpeppar.
9) Knäck ägg i en tallrik och vispa det lite.
10) Lägg ströbröd på en tallrik.
11) Vänd fiskbitarna i ägget
12) Rulla dem i ströbrödet.
13) Smält matfett i en stekpanna och låt fettet få lite färgat.
14) Lägg i fiskbitarna i stekpannan.
15) Stek fiskarna på medelvärme ca 3 minuter på var sida.
16) Fisken är färdig när den har fin stekfärg på utsidan och när fiskköttet är helt vitt (ca 52ºC i kärntemp) 
17) Servera nystekt fisk med den goda såsen, klyftpotatis och grönsaker.