Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ugnsfalukorv med potatismos

4 portioner

Korv och potatismos tycker många om. För att variera denna rätt fyller vi den med tomatskivor, smaksätter med senap för att sedan gratineras med riven ost.
Du kan variera fyllningen i korven. Skivad ananas är gott att använda istället för tomat. Lägg gärna några äppelklyftor bredvid korven i ugnsformen. Stekta äpplen är gott tillbehör till den gratinerade korven.

Potatismos
12 potatisar
6 dl vatten
1 tsk salt till potatisvattnet
3 dl mjölk
½ tsk salt till potatismoset
malen vitpeppar eller svartpeppar

Ugnsfalukorv
400 gram falukorv
4 tomater
2 msk senap
1 dl riven ost
Råkostsallad:
4 morötter
2 äpple
2 msk pressad citron

Gör så här

1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Smörj en ugnsform.
3) Skala potatis.
4) Lägg potatisen i en kastrull och häll på vatten.
5) Häll i saltet.
6) Låt vattnet koka upp och sänk till medelvärme.
7) Låt potatisen småkoka i ca 20-25 min.
8) Drag av skinnet på korven.
9) Skär korven i 1 cm skivor men inte helt igenom.
10) Lägg korven i ugnsformen.
11) Skär tomaterna i skivor. Dela tomatskivorna på mitten.
12) Lägg en skiva tomat i varje skåra av korven.
13) Klicka ut senapen på korven och bred ut den.
14) Sprid ut den rivna osten över korven.
15) Ställ in formen i mitten av ugnen.
16) Stek i ugnen 20 minuter.
17) Skala morötter och äpplen.
18) Riv morötterna fint och äpplena grovt.
19) Lägg morötter och äpple i en skål och pressa över 1 msk citronsaft.
20) Mosa potatisen i kastrullen med en elvisp eller en gaffel.
21) Häll i mjölk, lite i sänder. Vispa under tiden.
22) Lägg i salt och peppar. Smaka!
23) Servera den ugnsstekta korven med potatismos och råkostsallad