Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »Konsten att grilla kyckling

Kyckling som grillats på rätt sätt blir mycket saftig och smakrik. Men det är lätt hänt att den behandlas fel och blir alldeles för torr. Använd gärna lårfilén som man kan löpa benfri när du ska grilla kyckling – den blir härligt saftig och god. Även kycklinginnefilé är enkel och bra att användas. Marinera i en god marinad och trä upp på dubbla grillspett. Eller lägg mindre bitar i ett halster eller i en grillkorg = klara, färdiga, grilla!

När du ändå grillar, så grilla lite extra kyckling. Då har du halva måltiden klar till en annan dags picknicksmackor eller lunchsallad. Praktisk och bra för lata sommardagar.

Vill du göra grillspett av kycklingens bröstfilé är ett tips att dela filéerna på längden i två eller tre långsmala delar och sedan sticka i grillpinnarna på längden.

Tänk på att kycklingköttet måste vara genomtillagat innan du serverar. Skär ett snitt och se om köttet är färdigt eller kontrollera med en sticka att köttsaften är klar och inte rosafärgad. Kärntemperaturen skall vara minst 70ºC – kolla gärna med köttermommeter. Eller se till att köttet inte har någon rosafärgning kvar. Ett tips är att låta filéerna vila i 3-5 minuter i grillfolie innan de serveras.

God hygien är det som gäller! Vid tillagning av kyckling, tänk på att:

  • Använd inte samma kniv, skärbräda, uppläggningsfat eller andra redskap till rå som till tillagad kyckling. Rengör, diska och torka noggrannt alla arbetytor och redskap som varit i kontakt med rå kyckling innan du hanterar andra livsmedel. Tvätta också dina händer med tvål och vatten samt torka dem torra innan du fortsätter med nästa moment.
  • Tillaga alltid så kycklingen är genomstekt, minst 70ºC eller varmare i hela rätten. 
  • Torka hellre ytor som varit i kontakt med rå kyckling med med papper som kan slängas direkt, än att använda en disktrasa.


Mera grilltips!

Rätt glöd
Tålamod och ett hett grillgaller är grundreglerna för en lyckad grillning. Låt gallret ligga på från början och tänd grillen i tid, det tar minst 30 minuter innan det blir en perfekt glöd.

Vilka spett ska man använda?
Träspett är bra eftersom de inte blir så varma att hålla i men blötlägg dem innan. Metallspett däremot leder värme och maten tillagas både inifrån och utifrån.

Halster och grillkorgar
Dessa är mer finmaskiga än grillgallet och genom att använda dessa riskerar inte mindre köttbitar att ramla ner i glöden.

Så här undviker du rullande grillspett
Genom att använda två grillspett, så rullar inte grillspetten runt på grillgallret.

När ska köttet kryddas?
Krydda köttet 30 minuter innan du ska grilla
så att kryddorna hinner smälta in. Salta precis innan köttet hamnar på grillen.

Marinad
En god marinad förhöjer smaken! Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse och låt kycklingen marineras några timmar eller över natten. Köttet ska vara rumstempererat då det ska grillas. Torka av köttet med lite papper innan så att inte olja från marinaden droppar ner i glöden. Undvik för mycket socker, sirap och annat sött i marinaden för det söta göra att köttet lätt bränner. Marinad kan göras av t ex ljus soja, lite olja och något syrligt som t ex vinäger eller pressad citrus. Till kuycklingmarinad passar ingefära, rivet citrusskal, vitlök, chili och en mängd olika kryddor. Spiskummin, curry och timjan...

Goda tillbehör
Förgyll måltiden med goda tillbehör i form av sås eller salsa, bröd och grillade grönsaker. Och kanske nykokt färskpotatis!

Salsa med nektariner , Grilla mera grönsaker , Potatis på grillen ,