Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Ölrumpekyckling


Beer can chicken - är ett roligt och garanterat annorlunda recept på kyckling! Beer Can Chicken eller ”ölrumpekyckling” på svenska - är en hel kyckling som du tillagar naturell eller marinerar med kryddor.
Du öppnar en ölburk, häller ut hälften och klipper möjligtvis upp hålet så att det blir större. Nu kan du trä på kycklingen på burken, men sätt gärna extra piff på ölet för mer smak. Kryddor som passar är till exempel citrongräs, vitlök och ingefära. Prova dig fram med örter, chili eller lakrits! Beer can chicken är en rolig rätt att experimentera med.

Ingredienser
Portioner: 4
• 4 morötter
• 4 rödlökar
• 1 kyckling
• salt och peppar
• 1 burk öl (à 33 cl)
• 1/2 hönsbuljongtärning
• 2 msk kinesisk soja
• 2 msk svartvinbärsgelé
• 2 1/2 dl vispgrädde
• 2 tsk majsstärkelse (Maizena)

Till servering
• potatismos

Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skala morötter och lök, dela morötterna i bitar och löken i halvor.
3. Tvätta av ölburken. Häll av ca en dl öl (för 4 port) och spara det till såsen. Gnid in kycklingen med salt och peppar.
4. Trä kycklingen på ölburken och ställ den med botten nedåt i en långpanna eller ugnssäker form. Lägg morötter och lök runtom kycklingen och häll över 2 dl vatten (för 4 port). Sätt in i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Ös kycklingen med skyn några gånger under stekningen.
5. Ta ut kycklingen och ta av ölburken. Plocka upp grönsakerna och håll dem varma.
6. Häll ölet från burken i långpannan och vispa ur. Sila upp ölspadet i en kastrull, tillsätt det sparade ölet, buljongtärning, soja, gelé och grädde. Koka sakta ca 20 minuter, red av med majsstärkelse utblandat med vatten. Smaksätt med salt och peppar.
7. Skär loss bröst och lår från kycklingen.
8. Servera kycklingen med grönsakerna, sås och potatismos.