Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Pizzasallad – gott så in i norden!
Strimlad vitkål, olja, vinäger, salt och svartpeppar är de vanligaste ingredienserna i en klassisk pizzasallad, men vad kommer egentligen salladen ifrån? Ja, inte Italien i alla fall!
Historien bakom den svenska pizzasalladens ursprung är lite oklar, men den vanligaste teorin är att vitkålssalladen såg dagens ljus redan när Sveriges första pizzerior öppnades i slutet av 60-talet. Tomatsallad var på den tiden det klassiska tillbehöret till en pizza, men tillgången till fina färska tomater var mycket sämre under vinterhalvåret, och de tomater som man fick tag på var både vattniga och skäligt dyra. Det fick helt enkelt bli vitkålssallad istället! Receptet sägs ha balkanskt ursprung.
Nya varianter på en klassiker
Trots att tomatproblemet sedan länge har lösts, hänger pizzasalladen fortfarande med i alla de nordiska länderna. Vilket egentligen är mycket bra ur klimatsynpunkt! Vill du variera dig och överraska genom att bjuda på en frisk och krispig variant på pizzasallad kan du byta ut en del av vitkålen mot tunt strimlad fänkål, jättegott!