Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

 

Karibisk lax 4 port

En lättlagad, kryddig laxrätt med en fruktig, lite syrlig och söt god salsa. Servera med nykokt sommarpotatis eller klyftpotatis och goda grönsaker. Mumsigt!

500-600 g portionsbitar av laxfilé (eller filea färsk lax och tag bort skinnet– skär i portionsbitar ca 2 cm)
1 tsk kryddpepparkorn
2 tsk torkade piri piri (alt 1 krm cayennepeppar)
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen ingefära
2 tsk råsocker eller farin
2 tsk salt
3 msk pressad lime

  1. Sätt ugnen på 150-175°.
  2. Lägg laxfilébitarna nära varandra i en form.
  3. Pressa limen och droppa limesaften över laxen.
  4. Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri, paprikapulver, ingefära, råsocker och salt. Strö kryddblandningen över fisken. Nu kan fisken stå ett tag i kylskåpet och dra om du hinner vänta.
  5. Stek mitt i ugnen ca 15 min eller tills laxen är klar vid ca 52ºC.
  6. Servera laxen med tillbehören.

Till servering:

Ugnsstekt klyftpotatis/sötpotatis samt fruktig salsa, limesås och gärna en grönsallad.

Fruktig salsa

2 mogna avokado
1 mogen färsk mango alt 1 förp frusen mango i bitar (ca 200g)
2 tomat
2-3 salladslökar (eller en liten bit purjolök)
1 msk pressad lime eller citron
1 msk rapsolja
1 kruka koriander (eller hackad frusen)
Ev lite svartpeppar och salt

Tina ev mangon eller skala, kärna ur och skär färsk mango i fina tärningar. Kärna ur och skala avokadon och skär den i tärningar. Dela tomaterna och gröp ur fruktköttet. Skär ”tomatskalet” i små bitar. Skölj och strimla salladslöken fint. Hacka koriandern. Pressa lime/citron. Blanda alla ingredienser och smaka av. Servera till laxen.

Limesås

Blanda samman:

2-3 dl lätt crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
Rivet skal från ½ lime
1 msk pressad lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu