Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Spetskål - glödhett på grillen
 
Spetskål är både gott, nyttigt och perfekt att grilla.
 
Kålväxter vår hederliga kamrat i köket som vi använt oss av sedan urminnes tider, en av våra första köksväxter. Till släktet hör förutom spetskål även vitkål, rödkål, savoykål, salladskål, blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål och kålrabbi. Spetskål är en variant på vitkål men med ett mer spetsigt huvud och kålbladen sitter inte fast som hos vitkålen utan de är istället löst knutna. Spetskålen är lite mildare i smaken än vitkål och är i säsong från april till november.Spetskålen kan användas i många rätter och passar bra som goda tillbehör. Vanligen används den, liksom vitkålen, till kålsoppa, kålpudding, kåldolmar, pizzasallad, råriven i sallader eller till surkål men användningsområdet är mycket större än så. Spetskål kan, liksom annan kål, användas som ersättning för grönsallad i alla rätter där man vanligtvis brukar använda grönsallad. Kålen innehåller mer näring och är mer mättande än vad vanlig sallad. Den kan också användas till asiatiska rätter som så populärt förgyller vår matkultur. Spetskål kan också vara det tillbehör som lyfter grillmåltiden till nya höjder. Man kan göra en coleslaw, koreansk kimchi eller pickles och servera som tillbehör. Varför inte passa på att prova årets nya trend och grilla den direkt på grillen, det är riktigt gott.
 
Tips för att grilla spetskål:
När du ska grilla spets-, vit- eller rödkål börja med att halvera eller klyv huvudet i klyftor. Spara stammen så att klyftorna håller ihop. Den kan grillas naturell eller penslas med en marinad innan den läggs på grillen. Används en kolgrill så putta glöden åt sidan och lägg bitarna på den glödfria delen. Vänd klyftorna var femte minut så att alla sidorna får lika mycket färg. Lägg upp klyftorna på ett fat innan servering och pressa lite citronsaft över och strö över lite flingsalt. Servera som tillbehör eller skiva upp och blanda i en ljummen sallad exempelvis tillsammans med potatis och rostade rotfrukter.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu