Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Morotssoppa med baconströssel, 4 port
Morötter är inte bara goda – de är också klimatsmarta och ger maten fantastisk färg. Här kokas de till soppa tillsammans med potatis, linser och curry och toppas med bacon och persilja. Vill du ha en vegetarisk soppa? Byt bacon mot rostade pumpafrön.
Soppan  
 7 morötter
    3 potatisar
    2 gula lökar
    1-2 vitlöksklyfta
    1 tsk stött spiskummin (kan uteslutas)
    1 tsk curry
    1,5 msk rapsolja
    100 g röda linser
    1 l vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    0,5 tsk salt peppar s
    aften av 0,5 -1 apelsin
Topping
    125 g bacon (rå vikt)
    persilja att pynta med
    1 dl matyoghurt (10%)
Tillbehör
    Fullkornsbröd
Gör så här:
Skala och skär morötter och potatis i skivor.
Hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans med spiskummin och curry i olja i en gryta.
Tillsätt de övriga ingredienserna till soppan, med undantag av apelsinsaften. Låt koka ca 20 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan slät och smaka av med peppar, apelsinsaft och salt (max ½ tsk).
Strimla bacon och stek utan att den blir bränd. Servera till soppan tillsammans med persilja, yoghurt och bröd. Tips! Bacon kan bytas ut mot t ex rostade pumpafrön.
Källa: Livsmedelsverket