Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Chilifrukt
Det finns många olika sorters chilifrukter.
Jalapeño, Habanero och Piri piri är bara några av dessa härligt starka frukter.
Vanlig paprika hör till samma familj men saknar hettan som är så typisk för de övriga chilifrukterna.

Styrkan i chili kommer från ämnet Capsaicin och styrkan mäts i enheten Scoville. Paprika som saknar Capsaicin har alltså Scoville 0. Jalapeño är en av de mildare sorterna och mäter mellan 2 500 – 5000 Scoville. Vill man ha lite mer sting så testa en Habanero, ca 100 000 – 300 000 Scoville.

Styrkan i chilin sitter mest i fröfästen och mellanväggar. Dessa kan man med fördel ta bort.
Men var försiktig när du hanterar chilin. Det starka ämnet Capsaicin sitter kvar på händerna och kan orsaka stark smärta om man t ex kliar sig i ögonen. Hanterar du stark färsk chili så rekommenderas att använda engångshandskar!

Världens starkaste chili sägs vara Naga Viper. Styrkan mättes upp till hela 1 382 000 Scoville! När den används i matlagning så har man handskar på sig som man håller den hela chilin med. Sedan doppar man bara hastigt chilin i grytan.
Vågar du testa?!