Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Tomater – lätt att odla, gott att äta!
 
Tomater finns i en mängd färger och former. Runda, ovala, hjärtformade och nästan lite klyftade i formen, som en pumpa. Gula, orange, vita och vackert strimmiga i brungröna färger. Variationerna tycks oändliga! Även storleken varierar, från små körsbärstomater till stora bifftomater. Inuti tomaterna varierar antalet kamrar med kärnor och bifftomaterna är oftast de som är mest köttiga och också de som lämpar sig bästa att torka.
 
Har du provat att odla tomater? Om inte – testa! Man behöver inte så mycket mer än en balkong. Att odla tomatplantor i en hink går alldeles utmärkt. Besök en handelsträdgård och inhandla några plantor framåt våren. Är du riktigt våghalsig så kanske du ska prova att driva fram egna plantor från frön. Det finns gott om sidor på internet som beskriver hur man gör!
 
Det är karotenoider som ger tomaterna dess färg. De är fettlösliga ämnen som har starka antioxidativa egenskaper. Lykopen ger den röda färgen, betakaroten den orange och lutein ger den gula färgen. Betakaroten och lutein skyddar bland annat mot grå starr.
Lykopen är en stark antioxidant som gör god nytta i kroppen genom att neutralisera fria radikaler.
 
När vi värmer tomater frigörs lykopen och vi tar lättare upp det i våra kroppar. Eftersom de är fettlösliga är det bra att tillsätta en smula fett. 
Att laga mat med tomater i eller att ringla några droppar olivolja eller kallpressad rapsolja på skivade tomater gör susen, och gott är det också!