Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

potatis

Rester av kokt potatis – rena skatteåterbäringen

Hur svårt kan det vara att koka lagom mycket potatis? Ofta blir det några stycken över som blir kvar i kylskåpet. Tur att de kan användas på många olika både som del i maträtt, bindemedel, utdrygning, redning och för att ge saftighet mm.
Kokt färskpotatis är extra god till potatissallad och att göra små aptitretare av . Prova också att trä på grillspett, pensla med olja, krydda och grilla. Garanterat uppskattat!

Kokt potatis håller sig i kylen i flera dagar. De har en tendens att bli lite fuktiga och blöta om de förvaras i kylen i t ex en låda med lock. Prova i så fall med att lägga dem i en skål och täck med t ex lite hushållspapper så minskar risken att de blir fuktiga och blöta. Potatis med skal brukar hålla sin form och konsistens bättre än skalad. Kokt potatis passar inte bra att frysa.

I lunchlådan och uppvärmd i mikrovågsugen blir inte alltid potatisen så god. Den blir oftas godare om den delas i bitar och värms i sås eller i grytan och annat som är saftig. Personligen tycker jag ofta det är godare att äta den kall med t ex lite olja och vinäger samt kryddor på.

När kokt potatis kallnar omvandlas en del av stärkelsen till resistens stärkelse som fungerar ungefär som kostfiber. Detta fenomen gör att energi i potatisen tas upp långsammare och det ger måltiden ett lägre GI, glykemiskt Index, än om potatisen serverats nykokt. Så din överblivna potatis är väl värd att ta hand om.

Kokt potatis är porös och tar upp ganska mycket fett vid tillagning. Använd fett med måtta och helst olja eller flytande matfett.

Exempel på olika sätt att använda restpotatisar:

Potatissallad - skär potatisen i bitar och blanda med olika typer av dressingar, lök, kryddor och eventuellt andra grönsaker. En klassiker som passar i alla väder. I vårt receptregister finns flera olika recept att välja emellan. Sassas goda potatissallad, Maggans mumsiga potatissallad, Rostad varm potatissallad, Midsommarsallad med sill och ägg

Grillad på spett - pensla potatisen med lite olja, krydda och grilla till lagom färg på grillen. Extra gott att göra på färskpotatis.

Stuvad potatis – gör en god stuvning, smaksätt med kryddgrönt eller senap (beroende på vad det skall serveras till) och lägg sedan i bitar av kokt potatis.

Frittata/bondomelett – stek t ex lök, köttrester och potatis. Häll på en omelettsmet och låt den stelna lite lagom. Kan även tillagas i ugnen. I vårt receptregister finns flera olika recept att välja emellan. Frittata med ost

I vegopuckar/biffar – kokt potatis är en jättebra grund i olika typar av vegobiffar. Det håller ofta, ibland tillsammans med ägg eller chiafrön, ihop andra grönsaker, linser eller hackade bönor som ingår. Det är viktigt att också få in tuggmotständ i vegobiffen som t ex bitar av grönsaker eller frön. Kidneybönsbiffar

I köttfärssmet – använd kokt potatis istället för ströbröd i köttfärssmet till köttbullar, biffar eller köttfärslimpa mm. Saftigt gott och även bra för de som inte tål gluten.

Stek potatisen i bitar eller skivor. Små, kokta potatisar med skal är urgoda att steka på panna eller i ugn med lite olja och t ex örtkryddor eller att strö över lite ströbröd, persilja och vitlök och steka dem med. Om du vill kan du mosa potatisen lätt när den är klar och strö över örtkryddor.
Krossad potatis med dill och gräslök

Paj – Den kokta potatisen kan användas i fyllningen, men med fördel också i pajdegen. I pajdeg ger det ett matigt pajskal med lite mindre fett i än ett vanligt pajdegsrecept. T ex här:
Spenatpaj med keso »

Bröd – några kokta potatisar kan finrivas och blandas ner i bröddeg, och faktiskt även i t ex saffransbullar, för att ge extra saftighet.

Kakor – Kronans kaka är ett exempel på ett klassiskt recept där kokt riven potatis ger saftighet.

Soppa – Bitar av kokt potatis kan med fördel läggas i olika typer av soppor för att få ökad matighet. Potatisen kan också mosas i soppan för att få simmig konsistens på soppan.

Pålägg – kokt kall potatis är väldigt gott på knäckemacka tillsammans med t ex gräslök, dill, kaviar eller sill. Eller varför inte soltorkaded strimlade tomater och oliver?

Gratäng – Varva överbliven kokt potatis med lite finstrimlad purjolök, riven ost, lite örtkrydda, ev lite salt och svartpeppar i en ugnsform. Häll på lite gräddmjölk. Gratinera i ugn 225 grader ca 15 minuter.

Potatisbullar- mosa 250 g kokt potatis med ett ägg, 2 msk klippt gräslök, lite salt och peppar. Rör ev i 1 msk vatten eller mjölk om det känns för torrt. Forma till platta bullar och vänd dem ev i störbröd. Stek på medelvärme i panna och servera med t ex fräst spenat smaksatt med vitlök eller med klassiska tillbehör som bacon eller fläsk och lingon. Morötter är gott till.

Förrättspotatisar och aptitretare. Dela den kokta potatisen i halvor eller lagom stora munsbitar. Toppa potatisen med t ex kaviar, hackad rödlök och dill eller  tapenade och bitar av röd paprika eller rökt kött, pepparrotost och persilja eller majonnäs, räkor och dill.

Kroppkakor – använd din kokta potatis till att göra kroppkakor. Med färdig kokt potatis är nästan halva jobbet gjort.

Gnocchi – mosa kokt mjölig potatis tillsammans med vetemjöl, ägg (oftast äggulor) och kryddor och rör ihop till en deg. Rulla ut degen till längder och skär i bitar som sedan sjuds i kokande vatten. Används ungefär på samma sätt som pasta.

Pytt-i-panna - en klassisker bland resträtterna. Stek potatisen med gul lök och diverse köttrester, skinka eller korv. Servera med t ex stekt ägg och rödbetor. Snyggt också att blanda i andra rotfrukter eller grönsaker.

 

 

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu