Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Gula och gröna torkade ärtor 

Säg gula ärtor och de flesta tänker på ärtsoppa med fläsk och torsdag. Ärtsoppa är klassisk svensk husmanskost, men prova gärna att använda dem till biffar eller försvenskad falafel, till en god bönröra eller att odla skott på dem. Ärtorna fungerar till mycket mer än klassisk ärtsoppa!

Gula ärtor är mogna spritärtor medan gröna är omoget skördade. Båda torkas efter skörd.

De är rika på protein, mineralämnen och vitamin B. Torkade ärtor är lätta att lagra och har alltid varit lite av ”fattigmansmat”, men väldigt hälsosam och bra sådan. Det är så praktisk mat, allt lagas i en gryta och fungerar bra att värma utan att ta för mycket stryk.

Ärtsoppa med variation
Det vanligaste sättet att laga ärtsoppa i Sverige är koka blötlagda ärtor tillsammans med spad från kokt fläsk (eller buljong), fläsk, lök och kryddor som t ex timjan och mejram. Men den kan med fördel också lagas helt vegetarisk och smaksättas med t ex ingefära, senapsfrön eller vitlök. För ökad syra kan lite citron eller vitt vin tillsättas. Lägg gärna i lite morötter eller purjolök för att få fin färg och god smak.

Vanliga tillbehör till soppan förutom fläsk kan vara bitar av fläskkorv, skinka och så förstås senap och extra kryddor. Och kanske lite punsch för att göra det lite extra.

I Finland kokas vanligen ärtsoppa på gröna ärtor och i Norge och Danmark tillsätts ofta morötter och grönsaker, och kanske potatis. I Danmark serveras ofta fläskkorv och senap till soppan.

Ärtor till biffar, ärtskott och bönröra
Blötlagda och okokta gula ärtor kan mixas i matberedare (eller malas 1-2 gånger i en köttkvarn) tillsammans med kryddor som till en ”färs”, formas till bollar eller biffar och stekas i olja på ungefär samma sätt som man gör falafel. Biffar kan också göras på kokta gula ärtor. Båda blir bra, men olika. Ärtorna kan också blandas med t ex rotfrukter för att göra biffar.

Ärtorna kan kokas, utan fläsk då, och användas i en bönröra. Mixa då de kokta ärtorna med citron, olja, kryddor, salt, vitlök och gärna tahini (sesampasta). Smaka av! Du kan också prova att ha hälften kokta gula ärtor och hälften gröna, tinade, ärtor.

En annan spännande sak att göra med gula ärtor är att odla härligt gröna och fräscha små ärtskott hemma i fönstret. Läs hur du gör här » 

Billigt för många
Gula ärtor är en väldigt billig råvara och det är sällan maten kan bli så ekonomiskt bra som att göra en god ärtsoppa. Ärtsoppan passar utmärkt för storkok, allt lagas i en gryta, och kan frysas ner till senare tillfälle och det finns många omtyckta helfabrikat från konserv eller som kylvara i ”slang”.

Lite ärtsoppehistorik
I Sverige lär vi ha ätit ärtsoppa åtminstone från 1200-talet och har ätits allmänt och den har passat väldigt bra att tillaga i fält och servera många, därav att den varit något av en standardrätt för militären. Att det blev torsdagsmat beror troligen på att vi under medeltiden var katoliker och fastade på fredagar, så det var bäst att passa på att äta något lite festligt och gott på torsdagar.

Att dricka punsch till ärtsoppan kan ha kommit från militärmässen på 1700-talet där officerare lär ha druckit punsch till för att det ansågs minska väderspänningar. Traditionen har hållits i liv i vissa studentkretsar där ärtor och punsch hyllas i diverse punschsånger. 

Kung Erik XIV lär ha dött efter att ha ätit ärtsoppa 1577, ja han hade ätit en hel massa annat också, men idag är man ganska säker på att det inte var ärtsoppan i sig som tog hans liv. Han lär ha blivit förgiftad av arsenik.

 

Recept på falafel med gula ärtor »

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet