Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

potatissoppa

Potatissoppa med citron och timjan

De flesta potatissoppor mixas men i denna soppa skall det vara lite bitar. Lök och potatis kokar först i lite matlagningsgrädde och mjölk vilket ger en härligt simmig konsistens. En mild smak av citron gör att soppan smakar fräscht och timjan är ju så gott till citron.

3-4 port

½ kg potatis av fast sort

2 gula lökar, medelstora

1 msk rapsolja

1 buljongtärning (kyckling eller grönsak passar bra)

1½ dl matlagningsgrädde

1 dl mjölk

5 dl vatten

2/3-1 tsk timjan (torkad)

½ citron, skal och saft

Ev salt, svartpeppar

Ev ½-1 krm gurkmeja för lite gulare färg (ger inte smak)

  1. Skala och hacka löken ganska fint. Skrubba potatisen ren (skala bara om den har grova skal och ta bort skador) och skär den i bitar, ca 1½ x 1½ cm.
  2. Fräs löken i rapsolja i en kastrull så den blir genomskinlig. Sakta och försiktigt ca 5 minuter.  Smula ner buljongtärningen. Lägg i potatisbitarna och rör runt. Häll på grädde och mjölk. Låt allt koka upp under tiden du rör om. Sänk till lägsta värme och låt sjuda försiktigt tills potatisen nästan är mjuk. Passa noga och rör ofta. Det fastnar lätt i botten.
  3. Tvätta citronen och finriv det yttersta på skalet (inget vitt får komma med, då blir det beskt).  Pressa ut saften.
  4. Häll på kokande vatten på soppan.  Lägg i citronskal, citronsaft och timjan. Koka upp. Smaka av med salt och peppar och färgsätt ev med lite gurkmeja om du vill ha soppan lite gulare.
  5. Strö gärna över något grönt som t ex ärtskott eller gräslök. Den som vill ha något kött kan strö över t ex lite knaperstekt bacon eller lite rökt kött.
  6. Ät tillsammans med grovt bröd eller knäckebröd och matigt pålägg.