Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vårens första ogrässoppa med kirs och maskros

4 port

Nu börjar det spira i trädgård och i markerna. Istället för att bli irriterad på ogräset så använd det som basen i en god soppa. Plocka späda blad. Denna soppa är baserad på vårens första maskrosblad och kirskål men även nässlor eller spenat fungerar bra. Och kanske har du även lite gräslök som spirar i något land?! Strö över hackad gräslök och njut av det som spirar i landen.

2 l späda blad av kirskål, maskrosblad och ev nässlor (spenat eller mangold går också bra)
1 gul lök
Ev 1 klyfta vitlök
1 msk rapsolja
1 buljongtärning, grönsak- eller kyckling
1 l kokande vatten
1 dl matlagningsgrädde eller annan grädde
1½ msk vetemjöl
Peppar, ev salt

Till servering: Ägg, tofu, räkor eller skinka i strimlor och bröd

  1. Koka äggen (koka 6-8 min så de bli mjuk- till hårkokta), skala räkor, strimla skinka eller skär tofu i bitar.
  2. Plocka späda blad. Skölj bladen noga. Rensa bort grova stjälk.
  3. Skala och finhacka löken och ev vitlöken fint. Fräs löken i olja direkt i kastrullen. Rör ner buljongtärning och blad. Fräs ytterligare en stund. Späd med ½ li vatten. Koka ca 3 minuter.
  4. Mixa slätt med mixerstav. Häll i resten av vattnet.
  5. Skaka ihop grädde och vetemjöl i en redningsbägare. Häll redningen i soppan under omrörning. Koka ytterligare ca 3 minuter. Sänk värmen till låg temp och håll efter botten så det inte fastnar i botten.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Tips: Det gröna bladen från fänkål passar jättebra i den här typen av soppa, det ger lite anissmak.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu