Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Kycklingbollar med romansallad och smakrik dressing

Kycklingbollar kan serveras traditionellt med potatis, grönsaker och sås eller som här i en god sallad med dressing. Salladen kan serveras med nykokt färskpotatis eller bröd för att den skall ge bra mättnad. I början av maj brukar det finnas svensk romansallad att köpa igen.

Ca 6 port

800 g kycklingfärs
2 ägg
1 dl ströbröd
2 dl grovt riven, vällagrad ost (t ex Präst eller Västerbotten)
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
Salt och peppar
matfett eller olja till stekning

Dressing
3 dl gräddfil, matyoghurt eller kvarg
2 tsk dijonsenap
2 msk citronsaft
Skal av ½ citron
½ dl kapris
Salt och peppar

Sallad
2 huvud sallad, t ex romansallad
200 g sugar snaps
1 knippe gräslök

Servera med bröd, nykokt potatis eller potatisklyftor.

  1. Blanda gräddfil med dijonsenap och citronsaft i en bunke. Riv det allra yttersta skalet av citronen på finaste sidan av rivjärnet. Hacka kaprisen lätt, blanda ner citronzest och kapris i dressingen, smaka av med salt och peppar. Vill du ha en lite fylligare smak kan du tillsätta ett par matskedar majonnäs.
  2. Blanda kycklingfärsen med ägg, ströbröd och prästost. Pressa eller riv ner vitlöksklyftorna i smeten, finhacka persiljan och blanda ner den samt salt och peppar. Stek ett prov och smaka av. Forma till runda bollar.
  3. Hetta upp en stor stekpanna med olja eller matfett och stek sedan kycklingbollarna på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta (kärntemp 72 grader).
  4. Tina eller koka suger snaps. Skölj salladen och fördela den och de nykokta sugar snapsen på ett fat. Lägg på kycklingbollarna och droppa över den goda dressingen. Finskär gräslöken och strö över bollarna.
  5. Servera med nykokt färskpotatis, ugnsstekta potatisklyftor eller bröd.

 

Ursprungsrecept kycklingbollar och bild: Kronfågel